LINIE DO PRODUKCJI TWAROGU TRADYCYJNEGO, SYPKIEGO I MIELONEGO

W skład linii do produkcji twarogu tradycyjnego,  sypkiego i mielonego
wchodzą następujące urządzenia

  1. Kotły koagulacyjne pionowe lub poziome
  2. Płytowy oziębiacz serwatki ze zbiornikiem buforowym serwatki
  3. Rurowy oziębiacz gęstwy
  4. Taśmowy oddzielacz serwatki
  5. Zbiornik buforowy twarogu
  6. Pompa mieląca
  7. Skrobakowy oziębiacz twarogu

Kocioł koagulacyjny pionowy lub poziomy

  • Mieszadło z napędem o specjalnej konstrukcji, pozwalające na delikatne mieszanie gęstwy, bez rozpylania białka
  • Płaszcz grzewczy i układ grzania do przygotowania wody gorącej. Specjalnie zastosowana konstrukcja mieszadła oraz system grzania pozwalają na równomierne rozprowadzenie temperatury w kotle
  • System częściowego odczerpywania serwatki
  • System sterowania pracą kotła – sterowanie pracą mieszadła, pomp, układu grzania, monitorowanie i pomiar temperatury
  • Myciе w systemie CIP

Płytowy oziębiacz serwatki

  • Pozwala na schłodzenie serwatki służącej do oziębienia gęstwy twarogowej w kotle (gdy proces technologiczny tego wymaga) lub/i do oziębiania serwatki przed jej magazynowaniem

Rurowy oziębiacz gęstwy

  • Oziębiacz zbudowany jest na zasadzie „rura w rurze” co daje efektywne schłodzenie gęstwy twarogowej do określonej temperatury
  • Celem chłodzenia jest zatrzymanie odpowiedniej ilości wody w skrzepie oraz zapobieganie wiązaniu-zlepianiu ziarna podczas oddzielania serwatki

Taśmowy oddzielacz serwatki

  • Taśmowy oddzielacz wyposażony jest w system równomiernego rozprowadzania
    ziarna na taśmie oraz w automatyczny system regulacji ciśnienia co zapewnia
    równomierne oddzielenie serwatki od ziarna, przy jednoczesnym zachowaniu
    odpowiedniej struktury ziarna twarogu
  • Istnieje możliwość umieszczenia oddzielacza obrotowo na nodze. Takie
    rozwiązanie zwiększa funkcjonalność linii poprzez możliwość podania produktu na
    kilka urządzeń, rozszerzając asortyment produkcji wytwarzany na jednej linii
    (twaróg sypczaty, pastowaty, pastowaty z dodatkami)

Zbiornik buforowy masy twarogowej

  • Zbiornik izolowany z mieszadłem i płaszczem chłodzącym
  • Zadaniem zbiornika jest buforowanie twarogu przed zmieleniem i podawaniem produktu do maszyny pakującej oraz mieszanie twarogu z dodatkami (np. przyprawy, cukier)

Skrobakowy oziębiacz twarogu

  • Urządzenie przeznaczone jest do schładzania twarogu mielonego wodą lodową
  • Zbudowany jest z ułożyskowanego wału. Na wale zamocowane są skrobaki, które
    mają na celu zbieranie wystudzonego produktu oraz mieszanie go z pozostałym
    produktem w strefie, zapewniając jednorodny przepływ ciepła produktu